Kaktüs Çiçeği Çeşitleri
Yaygın olarak kullanılan ev bitkileri arasında kaktüs çiçeği çeşitleriyle evlerde oldukça dekoratif bir görünüm sunar. Özellikle kapalı mekanlarda uyumlu şekilde seçilen kaktüs çiçeği çeşitleri dekoru tamamlar. Bakımı oldukça kolay ve dayanıklılığı fazladır. Bu anlamda evde yetiştirmesi çok kolaydır. Kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı diye uğraşmaya gerek kalmadan sadece suyunu ve ortamını ayarlayarak bitkiyi büyütebilirsiniz. Çöl bitkisi olan kaktüs zorlu koşullara dayanıklı bir bitkidir. Gerekli güneş ışığı sağlandığında susuz ve kuru ortamlarda bile uzun süre hayatta kalabilir. Dikenli bitki olan kaktüs çiçeği çeşitleri arasından farklı ortamlara göre seçim yapılabilir. Birbirinden güzel çeşitlerini sizler için listelediğimiz yazımızda bakımının nasıl yapıldığından, saksısından ve yetiştirme tarzından bahsettik. Siz de kendinize uygun çeşidini tercih ederek evinizde kolay şekilde yetiştirebilirsiniz.
Kaktüs çiçeği çeşitleri arasında yer alan acanthocalycium, senecio stapeliiformis, ariocarpus confusus, cereus, hamata kaktüs, micky kaktüs, tavşan kulağı kaktüs gibi bitkileri isim olarak bilmesek de elbet ki görmüşüzdür. Hepsinin görünümü farklı dekorlara uygun olsa da bakım olarak oldukça kolaydır. Siz de evinizin dekoruna uygun kaktüs çeşidini seçtikten sonra gerekli su ve ortama dikkat ederek bitkinizi sağlıklı şekilde büyütebilirsiniz. Birbirinden güzel çeşitleri yazımızda detaylandırarak anlattık.
Acanthocalycium
Kaktüs çiçeği çeşitleri arasında kırmızı, sarı ve turuncu gibi renkleriyle dikkat çeker. Kurak bölgelerde susuz şekilde bile yaşamını sürdürebilir. Görüntü olarak şişman ve çiçeklidir. Dikenli bir bitki olmasına rağmen sevimli bir görüntüsü vardır. Hem çiçekli hem de kaktüslü olmasıyla görünümü çok şıktır.
Senecio Stapeliiformis
Uzun yapraklı kaktüs çeşitlerinden olan bitki bakımı kolay olan çeşitlerdendir. Dikenli ve uzun yapraklı yapısıyla zorlu hava koşullarına dayanıklıdır. Bakımı düzenli şekilde sağlandığında boyu gittikçe uzayacaktır.
Ariocarpus Confusus
Sukulent çeşitleri arasında karşımıza çıkan ufak ve dekoratif bitkilerdendir. Sukulent ve kaktüs birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kaktüslerin hepsi sukulent değildir ancak sukulentlerin hepsi genelde kaktüstür. Bu çeşidi sukulentler arasında sıklıkla görürüz. Tarz görüntüsü ve kolay bakımıyla evde bakmak için uygundur. Bakımı düzenli şekilde sağlandığında çiçek açabilir. Pembe ve beyaz renkteki çiçekleri daha hoş bir görünüm kazandırır.
Cereus
Kaktüs çeşitleri arasında etkileyici bir görünümü olan cereus adeta masallardaki şatoları andırır. Art arda irili ufaklı, farklı boyutlarda konumlanmış olan kaktüs bitkisi oldukça şık bir görünüme sahiptir. Kaktüsler arasında farklı görüntüsüyle dikkat çeker. Yavaş yavaş büyür ancak bakımı doğru şekilde sağlandığında boyu iki metreye kadar ulaşabilir. Evlerinizde süs bitkisi olarak tercih edilebilir. Çiçek açması zordur ve genelde çok görülmez.
Hamata Kaktüs
Ufak sukulent çeşitleri arasında gördüğümüz hamata kaktüs şirin ve tombul görünümüyle dekorasyon için kullanabilecek detaylardan biridir. Suyu sevmez ve ayda bir kere sulamak bu bitki için yeterli olur. Dikenli yapısının yanı sıra kırmızı renkte açan çiçeği kaktüse farklı bir hava katar. Tekli, ikili, üçlü şekilde görülebilir.
Micky Kaktüs
Tavşan kulağına benzeyen yapısından dolayı micky kaktüs ismi verilmiştir ancak tavşan kulağı kaktüs ile karıştırılmamalıdır. Boyu uzun olan kaktüs çeşidi dikenli olmasına rağmen görünümü oldukça sevimlidir. Tavşan kulağına benzeyen yapısı estetik bir görünüm kazandırır.
Tavşan Kulağı Kaktüs – Opuntia Microdasys Albata
Kaktüs çeşitleri arasında yine sevimli görüntüsüyle ön plana çıkmaktadır. Yuvarlak kısım üzerinden çıkan kulağa benzer şekillerden dolayı bu ismi almıştır. Oldukça şık ve sempatik gözükmektedir. Bakımı kolay olduğu için ev için gayet uygundur.
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Evinde kaktüs besleyenler kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı merak etmekte ve bakımını doğru şekilde sağlamaya çalışmaktadır. Kaktüs bitkisinin bakımını sağlamak için yapmanız gereken ekstra bir uğraş yoktur çünkü kaktüs çiçeği çeşitleri her ortama kolayca uyum sağlayabilir. Kuraklık, susuzluk ve fazla sıcak gibi zorlu çöl koşullarında bile yaşamını sürdüren kaktüsler ev ortamında kolaylıkla büyüyecektir. Yaz mevsiminde haftada iki kere, kış mevsiminde ise haftada bir kere sulamak yeterli olacaktır. Sulama sırasında saksıda kalan fazla su dökülmesi, kaktüs suya boğulmamalıdır. Fazla sulama yapılan bitkilerde çürüme kaçınılmaz bir durumdur. Siz de düzenli şekilde sulamaya dikkat etmeli, gerekli ışığı ve nemi bitkiye sağlamalısınız. Günde iki saat güneş ışığıyla beslenmesini sağlayabilir, bitkiyi gün içerisinde aydınlık ortamlarda tutabilirsiniz.
Kaktüs Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı derseniz dikkat etmeniz gereken adımlardan biri saksısıdır. Her bitkide olduğu gibi kaktüs çiçeğinde de saksının boyutu, çiçek için yeterli olması ve çiçeğe gereken yaşam alanını sağlaması önemlidir. Suyun saksıda kalmasını ve bitki tarafından hızlı emilmesini sağlamak için saksının dibine taş koyulabilir. Koyulan çakıl taşları sayesinde bitki suya daha çok doyacaktır. Saksının boyutu bitki ile uyumlu olmalı, gerekli olan toprak saksıya konulmalıdır. Sulama dengesini sağlamak için geçirgen saksılar kullanmak da fayda vardır. Bu sayede fazla su geçirgen yapıdaki saksıdan dışarı atılabilir. Başta bitkinin boyutuna göre seçtiğiniz ufak saksıları bitki büyüdüğünde daha büyük saksılarla değiştirebilirsiniz.
Evde Kaktüs Yetişir mi?
Evde bitki yetiştirmek emek ve uğraş ister. Bazı bitkiler ev koşullarına uyum sağlayamaz, büyük uğraş ve ekstra bir çaba ister. Böyle bitkiler için gerçekten vakit ayırmalı ve gereksinimleri eksiksiz sağlamalısınız. Kaktüste ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bitkiler için gerekli olan besinler, ortam, nem, güneş ışığı ve sulama gibi faktörlerin yetiştirmede etkisi çok büyüktür. Siz de Kaktüs çiçeği çeşitleri evde bitki yetiştirmek isteyenler için doğru bir seçimdir. Fazla su istememesi, uzun ömürlü olması ve zorlu koşullara dayanabilmesi kaktüsü cazip hale getirir.
Kaktüs kolay yetişen bir bitki olduğu için ev ortamlarında rahat şekilde büyütülebilir. Hem dekoratif görüntüsü hem de kolay bakımı sayesinde evde yetiştirmek için tercih edilir. Siz de evinizde bitki yetiştirmek istiyorsanız ancak bu konuda tecrübeli değilseniz kaktüs çiçeği çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı yazımızın devamında göz atalım.
Kaktüsün Hızlı Büyümesi için Ne Yapılmalıdır?
Evde kaktüs yetiştirenler kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı merak etmekte ve bitkisinin hızlı büyümesi için araştırmaktadır. Kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı sorusuna cevap verecek olursak ekstra bir uğraş gerektirmez. Kaktüs bakımı kolaydır ve büyümesi için yapmanız gereken ekstra bir durum yoktur. Su istemeyen bitkilerden olduğu için zamanınızı bile almaz. Bitkiler genelde susuz kaldıkları durumlarda çok çabuk cansızlaşabilir, çiçeklerini dökebilir ve yapısını tamamen kaybedebilir. Kaktüs bitkisi ise uzun süre susuz yaşayabilen bitkilerden olduğu için böyle bir durum söz konusu değildir.
Kaktüslerde az sulama yapılarak uzun süre canlı tutulabilir. Hızlı büyümesi için sulama ayarını sağlamak gerekir. Fazla sulama yapıldığında büyümesi engellenmiş olur. Bunun dışında günde iki saat güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz. Güneş ışığı bitkiler için doğal besin kaynağı olduğundan mutlaka verilmelidir. Aşırı güneş ışığı zararlı olsa da günde iki saat güneş ışığı kaktüsün büyümesi için gereklidir. Ekstra olarak kaktüs hızlı büyümesi için ne yapmalı diyorsanız bitki vitaminlerinden faydalanabilir, kaktüse takviye sağlayabilirsiniz. Genel olarak çok karanlık ortamlarda bırakmamalı, aydınlık ortamlarda tutmalısınız. Direkt olarak güneş ile temasından kaçınmalı, perde arkası gibi yerlerde günde iki saat güneş ışığında bırakmalısınız.