Kılıç çiçeği faydaları ve dekoratif görüntüsüyle evlerde tercih edilen bitkilerdendir. Kapalı ortam bitkileri arasında yaygın kullanılır. Peygamber kılıç çiçeği olarak da bilinen bitkinin faydalarını öğrenince siz de evlerinizde beslemek isteyeceksiniz. Ev ortamında dekoratif olarak tercih edilen bitkinin bakımı da oldukça kolaydır. Kolay şekilde yetiştirebilir ve ev ortamında büyütebilirsiniz. Ev içerisinde bitki beslemek için genellikle bakımı kolay, ortama uyum sağlayabilen, uzun ömürlü ve faydalı bitkileri seçmek gerekir. Kapalı ev ortamına ayak uydurarak canlılığını sürdürebilmelidir. Bu bitki çeşitlerinden biri olan kılıç çiçeği faydalarını yazımızda sizler için anlattık.
Kılıç Çiçeği Nedir?
Peygamber kılıç çiçeği faydalarıyla ve dekoratif görüntüsüyle evlerde tercih edilen bir bitkidir. Diğer bir adı paşa kılıcıdır. Bu bitki genelde yaprak formundadır, çiçek açması çok zordur. İyi bakıldığı sürece yılda yalnızca bir veya iki defa çiçek açar. Çiçek açtığında olumlu durumlara delalet edilir. Bitkinin onlarca farklı çeşidi bulunur. Dikey şekilde uzanan yaprakları kılıç formundadır. Yaprakların uzanışına, rengine ve uzunluğuna göre çeşitlere ayrılmaktadır. Siz de evinizde dekoratif görüntüsünden dolayı tercih edebilirsiniz. Daha önce çiçek bakma tecrübeniz yoksa ama bir yerden başlamak istiyorsanız bu bitki tam size olacaktır. Kolay bakımı, uzun ömürlü olması ve zorlu koşullara dayanmasıyla ön plana çıkar.
Kılıç Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Peygamber kılıç çiçeği faydaları ve kolay bakımı sayesinde birçok evin baş köşesini süsler. Evlerde faydalarından habersiz dekoratif amaçlı kullanılan bitki aslında çok faydalıdır. Üstelik bakımı da oldukça kolaydır. Siz de evinizde çiçek bakmak istiyorsanız ilk tecrübe için kılıç bitkisinden başlayabilirsiniz. Çiçek açmadığı ve yapraklardan oluştuğu için canlılığını korumak çok kolaydır. Çiçek beslemek için çok vakit ayıramıyorsanız bu bitki sizin için doğru tercih olacaktır.
Bakım için yapmanız gereken ekstra bir durum yoktur. Yaz mevsiminde haftada bir kere, kış mevsiminde haftada iki kere sulamak yeterli olacaktır. Aşırı su isteyen bir bitki olmadığı için fazla sulamanız zararına olabilir ve bitki köklerini çürütebilir. Düzenli aralıklarla sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Haftada bir kere suluyorsanız her hafta aynı günde sulama yapmaya çalışın. Bunun dışında ekstra olarak çiçeğe vermeniz gereken bir besin yoktur. Su, yeterli ışık ve oksijen sayesinde kendiliğinden büyüyecektir. Genelde güneş alan aydınlık odalarda tutmanız gerekir. Zorlu hava koşullarına alışkın olduğu için oda sıcaklığı önemli değildir. Soğuk hava şartlarında bile canlılığını koruyabilen uzun ömürlü bir bitkidir. Büyüdüğünde saksısına sığmıyorsa saksı değişimi yaparak yetiştirmeye devam edebilirsiniz.
Kılıç Çiçeği Ne Zaman Dikilmelidir?
Peygamber kılıç çiçeği faydalarını görmek için bitkinin doğru şekilde yetiştirilmesi ve büyütülmesi gerekir. Bitkiyi kökten diktiğiniz andan itibaren düzenli şekilde bakımını sağlamak ve uygun ortamda barındırmak gerekir. Sağlıklı şekilde yetiştirilen bitkilerin boyu 40 cm’ye kadar uzar ve daha hoş görünür. Bitkiyi dikmek için özel bir tarih yoktur ancak güneş ışınlarının daha fazla olduğu bahar ve yaz aylarında dikmek daha doğru olacaktır. Her bitki gibi kılıç bitkisi de yetiştirildiği anda güneş ışığına ihtiyaç duyar. Güneş ışınları bitkiler için doğal besin kaynaklarından biridir. Bu nedenle yaz günlerinde dikilmesi yetişmesi açısından daha doğru bir tercih olacaktır.
Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Bitki büyüdüğünde ve saksısına sığmadığında kolay şekilde bölebilir, bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Farklı saksılara bölme işlemi oldukça kolaydır. Çoğaltmak istiyorsanız en kolay yolu suda veya toprakta köklendirmektir. Çiçeğin yapraklarını eşit parçalara ayırarak suya veya toprağa dikebilir, bu sayede köklenmesini sağlayabilirsiniz. Köklenmesi ve büyümesi uzun bir süreçtir, bu süreçte bakımını iyi yapmalı ve sabırla büyümesini beklemelisiniz. Köklendikten sonra rahat edebileceği bir saksıya alabilir ve büyüdükçe saksısını değiştirebilirsiniz.
Kılıç Çiçeğinin Zararı Var mı?
Peygamber kılıç çiçeği faydaları kadar zararının olup olmadığı da merak edilmektedir. Bitkinin herhangi bir zararı bulunmamakla beraber daha çok faydası vardır. Birçok bitkinin geceleri karbondioksit ve zararlı gaz salımı nedeniyle ev içerisinde beslenmemesi söylenir ancak kılıç bitkisi öyle değildir. Diğer bitkilerden farklı olarak bulunduğu ortamı temizlemesiyle bilinir. Ortamın havasını temizleyerek oksijen salgılar. Kapalı mekanlarda kullanılması bu yönüyle faydalıdır. Dekoratif görüntüsünün yanı sıra peygamber kılıç çiçeği faydalarıyla da tercih edilir.
Kılıç Çiçeği Çeşitleri
Bitkinin bilinen onlarca çeşidi vardır. Yetmiş kadar çeşidi bulunan bitkide her biri birbirine benzese de aslında yapısal olarak farklıdır. Yapraklarının uzunluğu, uzayışı, yönü, şekli ve rengi gibi detaylar her birinde farklı şekilde meydana gelir. Açık yeşil, koyu yeşil ve sarımsı renklerden oluşan yapraklar kapalı mekanlara dekoratif bir görünüm kazandırır. Uzun yapraklarının ve çiçeklerinin görünümüne göre siz de dekorunuza uygun parçayı seçebilirsiniz. Ev çiçeği çeşitleri arasında kolay bakımı ve hoş görüntüsüyle çok tercih edilir.
Kılıç Çiçeği Hikayesi
Peygamber kılıç çiçeği faydaları kadar hikayesi de merak edilmektedir. İsmini nereden aldığı ve neden bu isim verildiği edinmek isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Söylenene göre peygamberimizin en sevdiği çiçeklerden olduğu için bu ismi almıştır. Yaprakları sivriye benzer şekilde dik ve yukarı doğru olduğu için kılıca benzetilir. İsmi bu şekilde kalmıştır. Halk arasında peygamber kılıcı veya paşa kılıcı gibi isimlerle anılır. Rivayetlere göre evinde kılıç bitkisi besleyen biri çiçek açtığını görürse ev sahibi olacağına inanılır. Bu gibi çeşitli hikayeleri bulunan bitki oldukça faydalıdır.
Kılıç Bitkisi Nasıl Çiçek Açtırılır?
Bitkinin çiçek açması zorlu bir süreçtir. Genelde yaprak formunda görmeye alışkın olduğumuz bitkide çiçek görmek zordur. Şanslıysanız senede bir, en fazla iki kere çiçek açar. Yapısal olarak çiçek açması kolay değildir. Saksı, toprak ve bulunduğu konum çiçek açmasında büyük etkendir. Bakımı düzenli şekilde yapıldığında ve istediği koşullar sağlandığında senede bir kere çiçek açtığı görülebilir.
Kılıç Çiçeği Özellikleri
Peygamber kılıç çiçeği faydalarından sonra özelliklerine değinelim. Batı Afrika’da yetiştirilen çiçek sıcağı ve aydınlığı sever. Susuzluğa karşı dayanıklıdır, çok fazla sulama istemez. Haftada bir veya iki kez sulamak bitki için yeterlidir. Boyutları 40 cm’ye kadar ulaşabilir. Yaprakları uzun, ince şekilde hafif sivridir. Ekstra bakım gerektirmediği için evlerde süs bitkisi olarak tercih edilir. Zorlu hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Sulaması düzenli şekilde yapıldığında ve aydınlık ortamda tutulduğunda ömrü uzun olur. Bu özelliklerinin yanı sıra ortamdaki kötü havayı oksijene dönüştürmesiyle faydalı bir bitkidir. Kapalı ev ortamlarında rahatlıkla yetiştirilebilir.
Peygamber Kılıcı Çiçeği Nasıl Sulanır?
Bitki susuzluğa karşı dayanıklıdır. Zorlu hava koşulları ve susuzluk bitkiyi etkilemez. Bu nedenle çok detaylı bakım istemediği için rahat şekilde beslenebilir. Her gün sulamanıza gerek yoktur, aşırı sulamayı sevmez. Sıcak yaz günlerinde haftada iki kere, soğuk kış günlerinde haftada bir kere sulamanız yeterlidir. Sulamayı belirli aralıklarla düzenli şekilde yapmanız bitkinin faydasına olacaktır. Sulama yaptığınız günlerde düzenli olarak tekrarlayabilir, bitkinizin büyümesi için gerekli bakımı sağlayabilirsiniz. Vereceğiniz suyun klorsuz ve dinlenmiş su olmasına dikkat etmeniz gerekir. Klorlu sular birçok bitkide olduğu gibi kılıç bitkisinde de köklere zararlıdır. Kökleri tıkayarak bitkinin gelişmesini engeller.