Sukulent Çiçeği Çeşitleri
Sukulent çiçekleri, gövdelerinde, yaprak saplarında, yapraklarında ve gövdelerinde su toplayabilen, bu sayede uzun ömürlü bir kullanım sağlayabilen bitkilerdir. Evlerde ve ofislerde sıklıkla tercih edilen sukulentler, güzel görüntüsü ve bakım kolaylığıyla masaların köşelerinde yerini alır.
Çok sayıda çeşidi bulunan sukulent çiçekleri, yeşil ve şık bir görüntüye sahip bitkilerdir. Sevimli bir bitki olan sukulent çiçekleri, çalışma masalarına ya da sehpalara tarz ve tatlı bir hava katmak isteyenlerin tercihidir. Farklı çeşitlerinin anlatıldığı bu yazıda, bu otantik bitkiler hakkındaki bilgilere sahip olabilirsiniz.
Kalandiva Çiçeği – Kalanchoe Blossfeldiana
Kalandiva çiçeği, sukulent türleri arasından çiçekli olan bir türdür. Özellikle son dönemlerde ün kazanan bu tür, en çok tercih edilen türlerden biridir. Küçük çiçeklere sahip olan bu sukulent türü ekstra olarak sulama gerektirmez. Bakımı konusunda diğer türlerle arasında bir fark yoktur. Her alanda rahatlıkla yetişebilen bu bitki türü, evde, balkonda, bahçede rahatlıkla yaşayabilir. Ancak her ne kadar güneşe dayanıklı bir tür olsa da direkt olarak güneş ışığına maruz kaldığı durumlarda bitkinin üzerinde yanmalar olabilir. Güneşin bu gibi zararlarından korunmak için bitkiyi direkt olarak güneş ışığı alan yerlerden uzak tutmalıyız. Bunun yerine yarı gölge ya da aydınlık olan alanlarda bakımını gerçekleştirmeliyiz. Gerekli bakımlar yapıldığında bitki, fazla uğraş gerektirmeden güzel bir görüntü oluşmasını sağlayacaktır.
Yılan Derisi Çiçeği – Haworthia Fasciata
Sukulent çiçekleri, su tutma özelliğine sahip olması sebebiyle bakımı sırasında çok fazla su istemez. Türleri arasında en az su isteyen tür de Yılan Derisi Çiçeği olarak bilinen Haworthia Fasciata’dır. Herhangi bir hastalık oluşturma ihtimali düşük olan bu tür kolayca çoğalabilir. Hem güzel görüntü veren hem de bakımı oldukça kolay olan bu bitkileri dekorasyon için kullanmak avantajlı bir seçim olacaktır.
Aloe Vera
Son zamanlarda çoğu cilt bakım malzemesinin yapımında kullanılan Aloe Vera bitkisi de bir sukulent çeşididir. Kozmetik sektöründe çokça kullanılan bu bitkinin cilde etki ettiği faydaları test edilmiş ve onaylanmıştır. Aloe Vera bitkisinin gelişimi için direkt olarak güneş ışığı yerine süzme ışık tercih edilir. Aydınlık bir ortamda oldukça hızlı gelişim gösterebilen bitki kolaylıkla çoğaltılabilir. İçinde barındırdığı jel “Aloe Vera Jeli” adı altında nemlendirici olarak kullanılabilir. Aynı zamanda makyaj malzemelerinin içinde de kullanılan Aloe Vera’nın kullanım alanı gün geçtikçe artmaktadır. Aloe Vera bitkisi hem kozmetik alanda kullanılması ve cilt bakımına fayda sağlaması hem de evde güzel bir görüntü oluşturması açısından sıklıkla tercih edilen bir bitki türüdür.
Tesbih Çiçeği – Senecio Rowleyanus
Sarkan görüntüsüyle estetik bir duruş sergileyen tesbih çiçeği, ev dekorasyonunda oldukça tercih edilen bir türdür. Adını sarkan dalların üzerindeki topçuklardan alır. Üzerinde bazı mevsimlerde beyaz çiçeklerin açtığı bu tür, diğer türlere göre biraz daha fazla sulama ihtiyacına sahiptir. Aynı zamanda diğer sukulent türleri gibi uzun ömre sahiptir. Tesbih çiçeği için serin bir ortama ihtiyaç vardır. Dekorasyon için harika bir tercih olan bu tür konulduğu yerin havasını değiştirecektir.
Para Çiçeği – Crassula Ovata
Pek çok isme sahip olan Crassula ovato; para çiçeği, yeşim bitkisi ya da mücevher bitkisi olarak da adlandırılabilir. Adından da anlaşılacağı üzere halk arasında bu bitkinin evde bulundurulması halinde para getireceğine inanılır. Büyüme hızı yavaştır ve diğer türleri gibi kolay bakıma sahiptir. Genelde evde tercih edilir ancak doğal ortamda bir çalıya dönüşebilir. Çok sıcak ortamları sevmeyen bu bitki fazla sıcak halinde yapraklarını dökebilir. Az su isteyen bakımı fazla uğraş gerektirmeden yetiştirilmesini sağlar. Uzun ömürlü yetiştirilen bu bitkinin bereket ve para getirdiği ise bir tartışma konusudur. Bu konu dışında tercih sebeplerinden biri de oldukça şık bir bitki olmasıdır. Eve ve ofislere farklı bir hava katar ve estetiği arttırır.
Eçevarya Çiçeği – Echeveria
Bu tür, sukulent çiçekleri arasında en renkli olan türdür. Soğuğa karşı dayanıklı olan bu tür sıcak ortamları pek sevmez. Bol aydınlıklı ortamlarda büyütülen bu tür ışık kaynağına doğru uzar. Güneye veya batıya bakan bir konum eçevarya çiçeği için uygun ışığı sağlayacaktır. Susuzluğa karşı uzun süre dayanabilen bu bitkinin bakımı için toprağının tamamen kuruması gerekir. Toprağı tamamen kuruduktan sonra iyice ıslatarak su ihtiyacını gidermiş olursunuz. Eçevarya çiçeğinin düz bir şekilde uzaması için tüm bölgelerinin ışık görmesi gerekir. Bu sebeple bulundukları yerde çevrilebilirler. Bulundığu ortama renk katan bu bitki, harika bir görüntü sağlayacaktır.
Sedum Burrito Pembe Çiçekli Sukulent
Güneş ışığını çok seven bu bitkinin az ışık alması yaprakların yapısını bozar. Bitkinin yamuk bir görüntüye sahip olması, az ışık aldığını gösterir. Fazla suya ihtiyacı yoktur. Az su ile bakımı kolayca yapılabilir. Hafif sarkan yapraklı dalları arasından çıkan minik pembe çiçekler çok sevimli bir görüntü oluşturacaktır. Diğer sukulentler gibi topağı tamamen kuruduktan sonra sulama yapılmalıdır. Hem bahçe hem ev dekorasyonunda oldukça kullanılan bu bitkinin iki haftada bir sulanması yeterlidir.
Sukulent Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Dekorasyonlarda sıklıkla kullanılan bu bitkinin çok uğraş gerektirmeyen ama dikkatli olunması gereken bir bakımı vardır. Öncelikle bu bitki türü çok su istemez. Gereğinden fazla sulandığı halde yaprakları buruşabilir, hiç su almadığı taktirde de yapraklar lekelenip kuruyabilir. Bitki su almadan bir süre idare edebilir ancak fazlaca su verilmesi daha fazla zarar görmesine neden olur. Toprağı kurumadan fazlaca su aldığı taktirde sukulentlerin kökleri çürümeye başlar. Sukulentlerin toprağı kuruduktan sonra sulama yapılmalıdır. Bu süre değişiklik gösterebilir ancak 1 hafta yada 2 haftada bir sulama yapılabilir. Bu süre bitkinin bulunduğu ortamdaki neme göre de değişiklik gösterir. Kış ve yaz aylarında da sulama aralıkları değişikli gösterebilir.
Genel olarak sukulentler direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmez. Direkt güneş ışığına maruz kalmak bitkilere zarar verebilir. Bakımı yapılacak konumun aydınlık olması gerekir. Sabah gün ışığı alan, öğleden sonra ise aydınlık durumda olan alanlar sukulen çiçeği için uygundur. Karanlık ortamda bulunduğu halde sukulent bitkileri, yapraklarını gün ışığına doğru hareket ederek formlarını bozabilirler. Aynı zaman da toprağın gübrelenmesi de sukulentlerin olması gerekenden fazla büyümesine ve formlarının bozulmasına sebep olabilir. Sukulent bitkisinin içinde olduğu toprağın yapısı da önemlidir. Bitkinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesi için gözenekli ve geçirgen toprağa sahip olması gerekir. Sukulent bitkileri her türlü saksıda yetişebilir. Kökler çok derine inemeyeceği için geniş saksılar daha sık tercih edilebilir.
Bitkiler soğuktan etkilenebilir, bu sebeple yaz aylarında bahçelerde yetiştirilebilir ancak kış aylarında daha sıcak koşulların olduğu ortamlara alınmalıdır. Sıcaklık ve nem dengelerinin değişmesi bitki üzerinde bakteri ve hastalık oluşturabilir. Bu sebeple bitkilerin üzerindeki böceklenme ve mantar oluşumuna dikkat etmek gerekir. Bunun önüne geçmek için bitkilerin ilaçlanılması önerilebilir.
Sukulent Çiçeği Nedir?
Dolgun yapraklara sahip çiçeklere sukulent çiçeği denir. Etli yaprak yapısına sahip bu çiçekler dekoratif olarak güzel bir görüntü sağlamaktadır. Birçok çeşide sahip bu bitkinin farklı renkli çiçekleri ya da farklı yaprak şekilleri olabilir. Sıklıkla su istemeyen bu çiçekler dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dayanıklı oldukları için de fazla uğraş gerektirmeden bakımı sağlanabilir. Uzun süreli olarak yetiştirilebilir. Özellikle dekoratif anlamda güzel ve sevimli duran bu bitkiler her yere konulabilir. Ancak konulduğu bölgenin aydınlık olması önemlidir. Toprağı kurudukça su ister ve sıklıkla sulamayı gerektirmez. Renkli çiçekleri ve değişik dolgun yaprakları sayesinde ortamın havasını değiştiren bu bitki hediye için güzel bir seçenek olacaktır. Daha çok bahçelerde, evde masa ve ünitelerin üstünde, aynı zamanda da ofislerde kullanımı tercih edilmektedir. Hem fazla vakit ayırmayı gerektirmeyen hem de olduğu yeri güzelleştiren bu bitki sıklıkla tercih edilir.
Sukulent Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Sukulent, etli ve dolgun yapraklı bitkiler için kullanılan bir kelimedir. Genellikle kurak toprak koşullarında, suyu yapraklarında ve gövdesinde tutmak için kalınlaşmış, etli kısımları olan bitkidir. Birçok çeşidi bulunan bu bitki fazla sulama istemez. Çeşitlerine göre değişen dolgun yaprak şekilleri ve çiçekleri tatlı bir görüntü verir.
Sukulent Çiçeği Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılır?
Sukulent bitkisine sahip olup çoğaltmak isteyenler kolaylıkla çoğaltma işlemini yapabilir. Sukulentin 1 ya da 2 yaprağı temiz bir bıçakla kökünden kesilir. Keserken yaprağın şeklinin bozulmaması için dikkatli olmak gerekir. Sukulentler el yardımı ile kolayca ayrılabilir. Daha sonra ayrılan yaprağın kökleri kuruyana kadar temiz bir kağıt üzerinde bekletilir. Genelde iki üç gün içerisinde kurumuş olur. Bebek sukulentin yerleştirileceği saksı sukulent toprağı ile doldurulur. Yapraklar saksının üst kısmına nazikçe yerleştirilir. Saksı direk olarak gün ışığından uzak tutulmalıdır. Bunun yerine aydınlık alanlar, sukulentin büyümesi için yeterli olacaktır. Toprak kurudukça fıs fıs yardımıyla nemlendirilebilir. Bu işlem zamanla yeni köklerin oluşmasını sağlayacaktır. Yapraklar yeni filizler oluşturmaya başladığında, bu filizler nazikçe yapraktan ayırılıp aynı saksıda büyümeye bırakılabilir. Evde kolaylıkla yapılan bu işlem herkes tarafından uygulanabilir.
Sukulent Çiçeği Hangi Ortamları Sever?
Kuru ortamlara dayanıklı olan bu bitki aydınlık alanlarda büyüyebilir. Direkt olarak güneş ışığına maruz kaldığında zarar görür. Bu sebeple gün ışığının olduğu ortamlarda büyütülemez. Bu bitki aydınlığa dığru hareket eder. Bu sebeple az ışık olan bir otama bırakılan bitki, gelişirken ışığa doğru büyür ve bitkinin yapısında bozulmalar olabilir. Bu yüzden yeterince aydınlık alanlar sukulent bitkisinin büyümesi için elverişlidir.
Sukulent Çiçekleri Ne Sıklıkla Sulanmalıdır?
Kökeni kurak bölgelerden gelen bu bitkinin sıklıkla sulanmasına gerek yoktur. Fazla su bu bitkiler için zararlıdır. Toprağın kuruluğu bitkinin sulanma ihtiyacını belirler. Toprak sulandıktan sonra ortamın nem oranına göre kurur. Bu süre bazı ortamlarda bir hafta olurken. Bazı ortamlarda iki haftayı bulabilmektedir. Toprak kuru bir hale geldikten sonra da bitki sulanabilir. Yani ortalama olarak bir ya da iki haftada bir çiçeğin sulanması gerekir.